BSK poskytne na sociálne služby 24 miliónov eur

08.01.2013 Bratislava

Bratislava 8. januára (TASR) - Pomoc ľuďom, ktorí sú odkázaní na sociálne služby, je jednou z priorít Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Minulý rok bolo na oblasť sociálnych vecí vyčlenených v rozpočte BSK 23,8 milióna eur, v tomto roku je to viac ako 24 miliónov eur.

"Neustále sa snažíme skvalitňovať sociálne služby. Zriadili sme Kanceláriu prvého kontaktu a Centrum pre rodiny v kríze, kde môžu občania vyhľadať pomoc pri riešení svojej sociálnej situácie. Kvalitu sociálnych služieb sme rozšírili a zvýšili aj otvorením piatich zariadení podporovaného bývania, ktoré umožňujú ľuďom so zdravotným postihnutím žiť čo najsamostatnejšie," povedal predseda BSK Pavol Frešo.

BSK tým zároveň napĺňa Národný akčný plán prechodu z inštitucionálnej na komunitnú starostlivosť v systéme sociálnych služieb v rokoch 2012-2015 schválený Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Tento akčný plán vychádza z Európskej stratégie pre oblasť zdravotného postihnutia na roky 2012-2020 vydanej Európskou komisiou. Významným krokom k zvýšeniu kvality sociálnych služieb je aj župnými poslancami schválený materiál Podmienky kvality sociálnych služieb v kompetencii BSK. Spomedzi krajov na Slovensku ide o prvý a zatiaľ jediný materiál tohto druhu.

Okrem toho organizuje BSK vlastné podujatia, napríklad Župnú olympiádu pre seniorov zo zariadení v pôsobnosti kraja a hlavného mesta. Cieľom akcie je poskytnúť mobilným seniorom hravou formou príležitosť na športovanie, pohyb a tiež zábavu.

Bratislavský kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 15 zariadení sociálnych služieb pre rôzne cieľové skupiny a rôzne zdravotné postihnutia. Najstarším je Domov sociálnych služieb (DSS) pre dospelých v Báhoni, ktorý funguje takmer 80 rokov. V roku 2012 oslávili svoje okrúhle výročie viaceré zariadenia, napr. DSS Karola Matulaya (30 rokov), ktorý bol prvým zariadením denného typu pre deti s mentálnym postihnutím na Slovensku, ďalej DSS Sibírska (25 rokov), DSS Hestia (20 rokov) aj DSS Integra (20 rokov). Na budúci rok oslávi 20 rokov fungovania aj DSS Rača. K jedným z najstarších patrí aj DSS Javorinská pre deti a dospelých (vznik v roku 1969). Všetky zariadenia fungujú už dlhé roky, čo je dôkazom toho, že kraj nadväzuje na tradície. BSK podporuje aj viaceré organizácie či projekty, ktoré sa sústreďujú na sociálne služby a pomoc obyvateľom.
 

Vyberte región